Ga naar de inhoud

Tekstbureau MorfeeM

meer dan alleen taal

Logo van MorfeeM, de hoofdletter M

Accuraat

Creatieve invalshoeken

Jarenlange ervaring

Teksten

De cursor knippert op het beeldscherm. Aan uit, aan uit. Een pulserende beweging als een hartslag. Je kijkt op de klok, alweer een kwartier verder. ‘Kom op’, spreek je jezelf moed in, ‘je kan het.’ Maar hoe je jezelf ook pijnigt, het beeldscherm blijft leeg. Of, als je nog met pen en papier werkt, gooi je na een uur een prop in de prullenmand, waar louter doodles op staan.

Schrijven is een vak, geen straf. Wij doen het met liefde, en nemen je deze taak graag uit handen. Of het nu gaat om het maken van een nieuwe tekst, of om het corrigeren, redigeren of herschrijven van bestaand materiaal.

Onderzoek

Je wilt graag weten wie je voorouders waren. Hun naam, leeftijd, beroep, woonadres, eventuele huwelijkspartner en het aantal kinderen. Maar je bent zelf niet in staat om naar het archief te gaan om de stamboom uit te zoeken. Wij kunnen dat voor je doen.

Ons werkterrein is het Gelders Archief, en de nadruk van de werkzaamheden ligt op onderzoek van circa het jaar 1700 tot 1950. Maar ook online speurwerk is vaak mogelijk, zowel door geheel Nederland als over de landsgrenzen. Je kan ons inhuren voor onderzoek in bijvoorbeeld de burgerlijke stand, kerkboeken (doop-, trouw- en begraafboeken), (oud)rechterlijke en notariële archieven, memories van successie, Kamer van Koophandel.

Ook historisch onderzoek is mogelijk, bijvoorbeeld als je informatie zoekt over de geschiedenis van je winkel, bedrijf, hotel, restaurant, straat, woning of vereniging. De Slag om Arnhem heeft onze speciale aandacht. Heb je een specifieke vraag over een aspect uit de periode 1940-1945 in de regio, mails ons dan en we doen best een antwoord te vinden.

We kunnen bijvoorbeeld ook voor je uitzoeken of er nog familie in leven is van geallieerde soldaten die in september 1944 deelnamen aan de Slag om Arnhem. Dikwijls kunnen we een manier aandragen om met hen in contact te komen.

Werkwijze

Een goede tekst heeft een duidelijke opbouw en een heldere stijl. De taal is correct en foutloos. De doelgroep begrijpt door deze elementen meteen wat je bedoelt. Lukt het niet om je boodschap duidelijk en overtuigend over te brengen? Twijfel je over de spelling? Over de gekozen woorden? Of over de lengte en leesbaarheid van de tekst? Wij als Tekstbureau MorfeeM helpen je graag.

  • Corrigeren: we verwijderen spel- en taalfouten uit de tekst die je aanlevert. De inhoud, structuur, woordkeus en schrijfstijl blijven intact.
  • Redigeren: de aangeleverde tekst ondergaat een metamorfose. Omwille van de boodschap gaan we overbodige woorden schrappen. Synoniemen gebruiken we om eentonigheid te voorkomen. Alinea’s verplaatsen we om de structuur helder te maken. En waar nodig herschrijven we passages. De strekking van je werk blijft intact, maar de boodschap zal als een prachtige vlinder je doelgroep tegemoet fladderen.
  • Tekstschrijven: Je vertelt ons wat je wensen zijn, en voor wie het eindproduct bedoeld is. het materiaal voor de tekst lever je ons aan, of wij doen onderzoek voor je. Als er genoeg informatie aanwezig is, beginnen we met schrijven. We zullen een tekst maken die aan alle eisen voldoet en toegespitst is op jouw doelgroep.

Op 10 augustus 2023 is verschenen:

Een veldgraf op Moscowa, begraafplaats in Arnhem. Verhalen van 62 geallieerde militairen die stierven tijdens de Slag om Arnhem, september 1944.

Op Begraafplaats Moscowa in Arnhem-noord delfde men in september 1944 vier massagraven. Deze bevonden zich op het rooms-katholieke gedeelte, bij de scheidingsmuur met het joodse kerkhof. Vijfenzeventig geallieerde militairen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem kregen hier een tijdelijke rustplaats. Na de aanleg van de Arnhem Oosterbeek War Cemetery vonden in 1945 de herbegravingen van de stoffelijke resten plaats. Dertien van deze mannen zijn anno 2023 nog ongeïdentificeerd, en liggen als ‘Known unto God’ op wat in de volksmond de Airborne Begraafplaats heet.
Van tweeënzestig militairen is wel bekend wie ze waren. Sommigen van hen stierven meteen, getroffen door een kogel of een granaatscherf, anderen overleden later aan verwondingen. Het zijn mannen van diverse leeftijden. De oudste was zevenendertig, en de jongsten waren negentien jaar. Ook de sociale achtergronden en de huwelijkse staat liepen uiteen. De meesten waren vrijgezel. Een paar hadden verkering. Van de achtentwintig getrouwde militairen waren er tien vader. En tien hebben hun kind nooit gezien, omdat het geboren werd na september 1944.
Wie waren deze soldaten? Hoe zag hun leven eruit voor 1944? Uit wat voor gezinnen kwamen zij? Wat deden hun ouders voor de kost? Was er wel een vader in hun leven? Welke scholen bezochten ze in hun jeugd en tienerjaren? Hadden ze een baan voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak?
Deze en andere vragen waren aanleiding tot het samenstellen van dit boek. Door middel van uiteenlopend onderzoek is getracht de gezinssituaties van de afzonderlijke militairen te reconstrueren. Met behulp van documenten, brieven, krantenartikelen, foto’s en familieanekdotes is een biografische schets van de tweeënzestig mannen ontstaan.

Het boek onthult veel foto’s van soldaten die tot nu toe nergens anders zijn gepubliceerd.

Gebonden, 270 pagina’s, ruim 500 illustraties.
Auteur: Judith C. Minkman. Uitgever: S.I. Publicaties.
ISBN 978 907 098 7084.

Prijs € 45 (binnen Nederland inclusief verzendkosten; buiten Nederland exclusief verzendkosten).

Voor het bestellen van een exemplaar, mail ons.

Tarieven

Corrigeren
€ 40 per uur
- verbeteren van spel- en taalfouten
Redigeren
€ 65 per uur
- verbeteren van spel- en taalfouten
- verbeteren van opbouw
- verbeteren van helderheid
- verbeteren van samenhang
Schrijven
€ 100 per uur
- het materiaal lever je aan, of:
- wij doen onderzoek (meerprijs)
Onderzoek
€ 40 per uur
- exclusief € 5 vervoerskosten per Gelders Archief-bezoek
- exclusief eventuele kopieer- en portokosten

Over ons

Tekstbureau MorfeeM uit Oosterbeek bestaat uit Judith Minkman en Geert Maassen. Ze leerden elkaar kennen op de werkvloer van het Gelders Archief. Judith studeerde in 1992 af aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op het vak Nederlandse taal- en letterkunde. Geert behaalde zijn diploma’s achtereenvolgens in Utrecht (de Stichting Opleiding Leraren met Engels en geschiedenis als vakken) en in Den Haag (de Rijksarchiefschool). Hij is specialist op het gebied van de Slag om Arnhem, en Oosterbeek-kenner.

Judith Minkman

Geert Maassen

Contact

    Om spam te voorkomen vragen we je de
    onderstaande code over te typen, plus de vraag te beantwoorden.

    captcha